Beveiligingscode met 4 cijfers

Zie voor het hoofdonderwerp de pagina: Ontgrendelen Philips radio’s met beveiligingscode.

Deze pagina gaat in op de autoradio’s met een beveiligingscode (Security Code) van 4 cijfers. In mijn verzameling zijn dat onderstaande autoradio’s.

Autoradio Paspoort

Wanneer een radio is voorzien van een beveiligingscode zat er bij nieuw een kaart (zoals op de foto hieronder te zien is op een Philips DC 511) op de radio geplakt welke door Philips werd omschreven als “Autoradio Paspoort”. Op deze kaart is naast het identificatienummer ook de benodigde code te vinden om de radio te kunnen ontgrendelen. Zonder dit paspoort zou de radio waardeloos moeten zijn omdat alleen Philips de radio dan nog zou kunnen ontgrendelen.

Ontgrendelen zonder Autoradio Paspoort

Ondanks dat het niet de bedoeling zou moeten zijn dat de radio’s met beveiligingscode te ontgrendelen zijn zonder eerder genoemd paspoort is het tegenwoordig vrij eenvoudig om dit toch voor elkaar te krijgen als het gaat om de radio’s met een ingeslagen identificatienummer op het chassis. verderop op deze pagina meer daarover.

EEPROM uitlezen

Radio’s voorzien van een 24C02- of 24C04-EEPROM zijn een dump van te maken. Hoe dit in z’n werk gaat heb ik al eens eerder omschreven op de pagina van de Philips DC 681. Dit is een vrij gecompliceerde manier als je verder niets met elektronica hebt en je zal er spullen voor aan moeten schaffen. Echter is dit voor radio’s waarvan het identificatienummer niet bekend is de enige uitweg. Vooral in het begin van de beveiligingscode was het identificatienummer nog niet ingeslagen in de behuizing.

Beveiligingscode via (schimmige) websites opvragen

Met een zoekopdracht als “Philips Radio Decoding” zijn er via de bekende zoekmachines op internet diverse (schimmige) websites te vinden welke tegen betaling de code aan kunnen leveren.

Calculator gebruiken

Op internet zijn er diverse verwijzingen naar calculators te vinden maar alles waar ik de hand op heb weten te leggen heeft mij geen werkende codes opgeleverd. Op een bepaald moment kwam ik uit op een applicatie voor Android-apparaten welke via de Google Play Store is aan te schaffen, genaamd “RADIO CODE CALC FOR PHILIPS 1995 – 1999 – OLDTIMER“. Gezien het mogelijk is om binnen een bepaalde tijd je geld terug te krijgen wanneer een applicatie niet brengt wat je zoekt durfde ik het aan om het uit te proberen.
Ondanks dat de naam doet vermoeden dat het een calculator betreft blijkt dat maar de helft van de waarheid. Tijdens het eerste gebruik dien je een database te downloaden waarin het programma van het opgegeven identificatienummer dan de code kan opzoeken. Echter, hoe de applicatie op de achtergrond ook werkt heb ik voor diverse radio’s de code met succes kunnen achterhalen.

In onderstaande afbeelding een schermafbeelding van de software met het identificatienummer en bijbehorende code zoals ook te zien is op het “Autoradio Paspoort” eerder op deze pagina.

De beveiligingscode is alleen te achterhalen met een calculator als het identificatienummer van de radio bekend is. Het lijkt erop dat deze in het begin niet altijd aanwezig was. Onderstaand een voorbeeld van twee Philips DC 681-radio’s zonder het juiste identificatienummer. Een van de twee heeft wel iets in de behuizing geperst staan maar dit is geen identificatienummer zoals de calculator verwacht. De enige oplossing die dan nog overblijft is het uitlezen van de EEPROM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 − = 15