Beveiligingscode met 3 cijfers

Zie voor het hoofdonderwerp de pagina: Ontgrendelen Philips radio’s met beveiligingscode.

Deze pagina gaat in op de autoradio’s met een beveiligingscode (Security Code) van 3 cijfers. In mijn verzameling zijn dat onderstaande autoradio’s.

In tegenstelling tot de beveiligingscode met 4 cijfers is die met 3 cijfers onmogelijk op basis van bijvoorbeeld een serienummer te achterhalen. De code wordt namelijk bij activatie bepaald door de gebruiker zelf en daarna opgeslagen in het geheugen. Zodra de radio wordt ontgrendeld blijft de beveiligingscode technisch wel in het geheugen staan maar bij opnieuw activeren dient de gebruiker een nieuwe code in te voeren (de eerder gebruikte code is uiteraard ook mogelijk). Om die reden is het uitlezen van de General Instrument ER1400-EAROM de enige oplossing.

Informatie uit de Service Manual

BEVEILIGINGSCODE (Security code)
Algemeen
Om de kans op diefstal te verminderen, is in deze autoradio een elektronisch slot ingebouwd.
Bij aflevering is de autoradio NIET gecodeerd en functioneert als elke andere autoradio, ook in geval van diefstal.
Is de autoradio WEL voorzien van een code, dat uit een getal van drie cijfers bestaat, dan kunt u hem óók direct bedienen. Echter wanneer de voeding tijdelijk onderbroken is geweest (b.v. bij reparatie, of bij onderhoud van de auto) dient u eerst uw code in te voeren voordat u de autoradio kunt bedienen.

Bij diefstal van het apparaat wordt de voeding onderbroken. De radio zal alle functies weigeren tenzij de goede code wordt ingevoerd.
Wordt namelijk een verkeerde code ingetoetst dan weigert de radio deze. U hoort een fouttoon (error bleep) en de autoradio vraagt opnieuw om de juiste code door een knipperende “CODE” in het display.
Deze handeling kan nog tweemaal herhaald worden. Na driemaal weigeren van een foutieve code is de radio 15 min. “dood”.
Na 15 min. geeft een knipperende “CODE” opnieuw éénmaal de gelegenheid om de juiste code in the voeren. Is deze code fout dan volgen weer 15 min. wachten enz.

Opmerking
Indien het apparaat voor reparatie wordt aangeboden met ingeschakelde beveiligingscode en de klant de ingestelde code niet heeft vermeld, of deze code niet meer weet is het niet mogelijk om het apparaat te laten functioneren
Vervangen van de earom door een normale earom ER1400 en/of de µC zal geen oplossing geven.
Gelieve in zo’n geval kontakt op te nemen met de Philips Service organisatie.

WERKING
1. Het invoeren (programmeren) van de code
Ga als volgt te werk:
– Zet de radio aan, terwijl u op de mono-toets drukt.
Als het apparaat nog niet van een code is voorzien, gaat in het display het woord CODE knipperen.
-De code moet u tweemaal invoeren.
De tweede keer dient als controle.
Voorbeeld: Stel dat de code is 251

Aktie Display toont Opmerking
– Zet radioaan terwijl
mono-toets is in-
gedrukt
– Druk op toets 2
– Druk op toets 5
– Druk op toets 1
CODE
(knippert)
 
2–
25-
251
 
 
 
 
 
Na 3 seconden
 
 
– Druk op toets 2
– Druk op toets 5
– Druk op toets 1
CODE
(knippert)
2–
25-
251
 
 
 
 
Twee-tonigepiep

De radio staat aan en u kunt de radio of de cassettespeler bedienen.
Opmerking 1
Wanneer de tweede code niet gelijk is aan de eerste blijft de radio om de juiste code vragen totdat deze is ingevoerd, of tot u het apparaat uitzet.

Opmerking 2
Wanneer deze autoradio gecodeerd is, laat het display bij het aanzetten even het woord “CODE” zien als indicatie dat de beveiliging is ingeschakeld.

2. Aanzetten na onderbreking van de permanente voeding

  • Zet de radio aan. Het display toont, knipperend, het woord CODE.
  • Toets de juiste code in door, volgens gegeven voorbeeld (251), op toets 2, toets 5 en toets 1 te drukken.
  • U hoort nu een o.k.-toon (roger bleep) en het apparaat begint te spelen.

Hebt u een verkeerde code (b.v. 252) ingetoetst dan hoort u een fouttoon (error bleep) en het display toont weer het knipperende woord “CODE”.
Dit kunt u maximaal drie keer doen. Na de derde keer is de radio gedurende 15 minuten helemaal stom.

  • Toets nu de juiste code in (ons voorbeeld 251) waarna het apparaat aangaat.

3. Code uit het geheugen halen

  • Zet de radio aan terwijl u op de mono-toets drukt.
  • Toets vervolgens de juiste code in.

U hoort nu een dubbele o.k.-toon als teken dat de code uit het geheugen is gewist. De radio begint te spelen.
U kunt opnieuw een code programmeren na het uitzetten van het apparaat.

Bron: Service-document – Service Manual – Philips Cassette auto radio 22DC751/00/79; 22DC755/02/02B

EAROM uitlezen

Om de General Instrument ER1400 uit te kunnen lezen maak ik gebruik van het programma “IC-Prog Prototype Programmer“. Samen met de “ER1400 Programmer”-hardware, welke ook op de website van IC-Prog te vinden is, zijn de ER1400-IC’s uit te lezen. Omdat de programmer-hardware de LPT-poort van de computer gebruikt heb ik gebruik gemaakt van mijn Pentium III-computer met Windows 98 SE.

Na een tweetal foutjes uit de print gehaald te hebben (schema niet goed gelezen) was het tijd voor een eerste succesvolle dump.

Na lang zoeken op het internet was de conclusie al snel dat er weinig informatie te vinden is. Enkele dumps van andere mensen kwamen boven maar het verhaal was steevast dat ze ook opzoek waren naar de beveiligingscode. Op een gegeven moment kwam ik op het forum van elektroda.pl (Pools elektronica-forum) en wel op het topic “PHILIPS 856 Wsad pamięci ER1400“. In dit topic heeft een gebruiker een dump gedeeld van een Philips DC 856 met vermelding van een code. Deze ROM direct geprogrammeerd op de ER1400 uit mijn DC 755 en jawel, een geblokkeerde radio. Echter, met de code 232 was de radio te ontgrendelen en hij werkte! Om het verschil van voor er na ontgrendelen te achterhalen nogmaals een dump gemaakt van de ROM om dus de verschillen te achterhalen en na diverse pogingen was het duidelijk wat er aangepast moest worden in de originele DC 755 ROM om deze werkend te maken.

Na het ontgrendelen van de radio was de volgende stap het achterhalen van de gebruikte beveiligingscode en na het toepassen van diverse codes lijkt ook dit achterhaald te zijn. Hierdoor is het toepassen van bovenstaande wijziging niet eens nodig.

E D C B A
1 2 3 4 5

De code uit de DC 755-dump is dan dus 441. Wat hier gedaan is dat is niet meer dan een simpele “bit-flip”. Wanneer je deze tabel door zou trekken dan is F een 0 en aan de andere kant van de tabel is dan 0 weer een F.

ER1400 en dataretentie

Volgens de datasheet van de ER1400 (via TAUTEC ELECTRONICS) is de dataretentie van de ER1400 geschat op 10 jaar. Mijn ervaring met de diverse Philips-radio’s waar dit IC inzit is dat ze allemaal nog uit te lezen waren maar of ook alle datagebieden altijd compleet zijn is niet te zeggen.

Het is om die reden dan ook van belang om een goede backup te maken van de ROM in het geval het nodig is deze ooit opnieuw te moeten programmeren.

Andere sterke aanbeveling is om bij het dumpen van de ROM deze ook een keer te overschrijven, al dan niet met dezelfde gegevens. Hierdoor begint de dataretentie van 10 jaar weer opnieuw te tellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 3 = 2