Philips EA 6024 (Power Retrack)

Deze uitneembare eenheid kwam, in mijn geval, in combinatie met een Philips DC 682 en is geleverd als accessoire. Indien de radio voorzien is van ISO-stekkers en een lijnuitgang heeft werkt deze vrijwel zeker in combinatie met deze eenheid. Het zijn namelijk niet alleen slede-radio’s die passen maar ook de radio’s met ISO-vergrendeling passen perfect in deze behuizing waardoor je de radio ook vast in kunt bouwen.

Philips omschrijft dit accessoire overigens alleen als optie voor de DC 682, DC 695, DC 764 en DC 794 zoals te zien in nummer 2 van het Philips Magazine uit 1990/1991 (negende jaargang) (op mfbfreaks.nl via Archive.org). In voorgaande en opvolgende nummers is deze eenheid niet langer te vinden of staat omschreven met een minder aantal geschikte modellen. Het overzicht uit het eerdergenoemde Philips Magazine lijkt dan ook het meest complete overzicht voor deze eenheid.

Uitneembare eenheid met 2 × 25 W versterker
Bruikbaar voor sets met dubbel antennesysteem (antenna diversity)
(vertaling van de informatie op de doos)

Bron: Informatie over EA 6024 op webpagina van liefhebber (T. Posthuma) van het Philips Car Stereo-programma via Internet Archive

Zoals hierboven te lezen valt (en afkomstig is van de doos) zou deze versterker een 2×25 Watt versterker moeten bevatten. Op de behuizing in mijn bezit staat echter 4×25 Watt en zowel de speakeruitgangen voor als achter zijn aangesloten. Dit werkt als volgt.
Bij diverse radio’s van Philips kunnen de speakers op twee manieren worden aangesloten. Zie onderstaande afbeelding.

Zoals te zien in dit voorbeeld heeft de DC 712 een uitgangsvermogen van 4×12 Watt. Echter door de aansluitingen te veranderen kun je er ook 2×30 Watt uithalen. Wanneer je maar 2 speakers aan wilt sluiten heeft het verkiezen van een DC 722 dan ook geen meerwaarde boven een DC 712. Pas wanneer je 4 speakers wilt aansluiten is de DC 722 een interessante keuze.
Van het gegeven dat je het uitgangsvermogen bij gebruik van twee speakers kan verhogen maakt deze eenheid gebruik. De voorste twee speakers komen namelijk direct uit de radio daar deze, zij het met de speaker-configuratie voor twee speakers, een-op-een wordt doorgegeven aan de uitgang van de eenheid. De achterste twee speakers worden door een extra versterker in de eenheid gestuurd en het signaal hiervoor wordt opgepakt van de lijnuitgang.

Bruikbaar met de volgende radio’s

Hieronder een overzicht van de radio’s in mijn verzameling welke geschikt zijn om in te bouwen met deze eenheid.

Noot. De radio moet voorzien zijn van een ISO-antenneaansluiting. Zie het hoofdstuk antenneaansluiting voor meer informatie. Niet alle afgebeelde radio’s hebben deze aansluiting fabrieksaf.

Antenneaansluiting

De Philips EA 6024 werkt alleen met een radio met ISO-antenneaansluiting. Voor radio’s met een DIN-antenneaansluiting bestaat een adapter om deze om te bouwen. Of deze adapter onderdeel is van de Philips EA 6024, bij de radio geleverd werd of los te koop was is voor mij onbekend. Zoals eerder vermeld kwam mijn eenheid in combinatie met de Philips DC 682 en was uiteraard voorzien van deze adapter (met torx-schroef). Een andere radio waar deze adapter opzat was de Philips DC 681 (zónder mono-schakelaar) (deze kwam met een phillips-schroef).

Latere radio’s, zoals de Philips DC 722, zijn standaard voorzien van een ISO-antenneaansluiting. Ondanks dat het lijkt dat dit ook een adapter betreft en deze los te schroeven is zit deze ook nog op de print gesoldeerd voor een betere massa-aansluiting.

Penbezetting

Steker Pen#
versterker
Kleur Pen#
steker
Opmerking
A 1 Zwart 7 Met 7,5A zekering in lijn.
4 Rood/geel 4
5 Blauw 5
6 Grijs 6
7 Rood 7
8 (Aardklem) Aarde
Met oogje op behuizing Bruin 8 Aarde
Steker Pen#
versterker
Kleur Pen#
steker
Opmerking
B 1 Blauw 1
2 Zwart/grijs 4
3 Grijs 3
4 Bruin 7
5 Groen 5
6 Zwart/bruin 8
7 Zwart/blauw 2
8 Zwart/Groen 6
Steker Pen#
versterker
Kleur Pen#
steker
Opmerking
C 1 Bruin 9
3 Zwart 3
4 Zwart/bruin 10
5 Grijs 5
6 Zwart/grijs 6
7 Groen 7
8 Zwart/groen 8

Restaureren bekabeling

Het uitwerken van de penbezetting zoals hierboven te vinden is is geboren uit het feit dat de mantel van de bekabeling aan mijn eenheid in zeer slechte staat was. De mantel van de bekabeling is van silicone gemaakt en is na 30 jaar (1990-2020) volledig uitgehard waardoor deze er letterlijk vanaf viel. Wanneer ik hier niets aan had gedaan was het dan ook een kwestie van tijd voor er kortsluiting op zou treden.

Hieronder is een fotoreportage te vinden van hoe ik deze aders met 3-op-1-krimpkous van een nieuwe mantel heb voorzien.

Galerij

Externe koppelingen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

45 + = 52