Inbouwen USB BOX 9702.EZ

Ondanks dat de C4 zeker nog niet gedateerd oogt is het qua “entertainment” erg karig gesteld. De C4 heeft een radio met FM/AM en een CD-speler welke ook MP3-bestanden lust maar dan heb je het ook eigenlijk wel gehad. Er kon eventueel nog gekozen worden voor navigatie maar dat heeft deze gelukkig niet, kan het ook niet verouderen.

Om toch wat meer te kunnen bieden heeft Citroën rond 2008 al een zogenaamde USB BOX (bestelnummer: 9702.EZ) uitgebracht om in ieder geval een USB-poort, AUX-ingang- en iPod-aansluiting toe te voegen aan de radio. Deze USB BOX doet zich aan de radio voor als een CD-wisselaar. Zo’n USB BOX heb ik via Marktplaats op de kop weten te tikken en vandaag vond het inbouwen ervan plaats.

Een klein stukje geschiedenis over de USB BOX. De USB BOX is geproduceerd door Dension en is zijn leven begonnen als de Dension Gateway 300.

Bij de koop van de USB BOX was het al bekend dat de interface-kabel, de kabel die de radio en de USB BOX met elkaar verbinden, niet meegeleverd zou worden. Mijn vermoeden is dat deze achter is gebleven in de auto na demontage. Na wat wikken en wegen en de schema’s zelf al gevonden te hebben besloten de koop toch door te zetten. De verkoper had zelf ook al het een en ander aan materiaal in de doos erbij gestopt om een kabel te maken maar met het ruime assortiment aan electronica-onderdelen ging het mij zelf ook wel lukken.
Voor de mensen die met Raspberry’s, Arduino’s en/of andere prototype-bordjes spelen zijn de 2,54mm/0,1inch DuPont header-connectoren wel bekend. Aan de zijde van de radio past 2×4-connector en aan de zijde van de USB BOX zijn na het gebruik van een vijl de 1×1-connectoren ook passend te maken.
Ik heb geprobeerd om de originele stekkers te bemachtigen maar dat is (nog) niet gelukt. Beide stekkers staan op moment van schrijven nog in bestelling. De kant van de radio moet ik overigens wel de goede voor hebben (met dank aan C4 Owners) en dat betreft een “12 pin Quadlock Connector“.

Na de kabel gemaakt te hebben was het tijd om in te bouwen.


Omdat de USB BOX zich voordoet als een CD-wisselaar moet de radio wel weten dat er een CD-wisselaar aanhangt. Dit kun je normaal niet zelf programmeren maar zal via de Citroën-dealer moeten door middel van een Lexia-computer. Deze Lexia-hardware is gelukkig gekloond waardoor thuis monteurs nu ook toegang hebben tot het programmeren.
Voor wie ook de CD-wisselaar open wil zetten: Onder Radio moet de CD-wisselaar op “aanwezig gezet worden”.
Ondanks dat ingang 2 nu in gebruik is moet deze echter weer op “afwezig” blijven staan.Nu maar eens testen… Ja! Het werkt! Een soort van… Ik kreeg het geluid wat ik verwachtte maar ik verwachtte ook het beeld van een wisselaar in het multifictionele-scherm (C-display). In de documentatie werd ik ook niet veel wijzer en na speuren op internet kwam ik ook beelden van de Lexia3 tegen waarbij mesen instellingen veranderde onder “ECRAN_C”, oftewel het C-display.

Nadat ook die instelling geactiveerd was zag het er een stuk beter uit.


Na het eerste gebruik was het even puzzelen hoe het met de mappen zat op de USB-stick maar het is zo dat de eerste 5 “CD’s” zijn de eerste 5 mappen op de USB-stick (alfabetisch gezien) en “CD 6” zijn alle mappen achter elkaar. komt een CD bij nummer 99 dan springt hij terug naar nummer 1 maar speelt dan wel het 99ste bestand af. Wanneer je dus het 100ste audio-bestand op de USB-stick wilt afspelen dan zal je “CD 6” eenmaal door moeten spoelen tot nummer 99 en dan nummer 2 selecteren.

Echter om zelf een map te selecteren kun je ook gebruikmaken van de PTY/document-optie. Hiermee kun je 1 album selecteren om af te spelen. Helaas speel je dan ook echt nog maar 1 album af en gaat hij na afspelen niet verder bij een ander album maar je hebt wel wat meer controle over wat je afspeelt.

Conclusie: het werkt… na het lezen van de handleiding en het gebruik van de PTY/Document-optie werkt het ook eigenlijk best goed maar het blijft het emuleren van een CD-wisselaar. Het is dus niet de meest gebruiksvriendelijke oplossing om een USB-aansluiting aan je radio toe te voegen.

Geef een reactie